Site in constructie

HALKIDIKI – Prezentare generala

HALKIDIKI este o peninsula aflata in nordul Greciei, compusa din trei brate de pamant – Kassandra, Sithonia si Muntele Athos – care patrund adanc in Marea Egee, asemeni tridentului lui Poseidon. Halkidiki este un loc fascinant, plin de contraste: dispune de 500 km de litoral – cu plaje de nisip, alaturi de mici golfuri sculptate in stanca -, paduri de pini oglindite in mare, reprezentand un paradis natural situat la mica distanta de Salonic.

Bratul Kassandra – bratul vestic al peninsulei, este cel mai cunoscut si mai populat din Halkidiki. Numele de Kassandra provine de la regele Macedoniei Kassandros, succesorul lui Alexandru cel Mare. Inainte, Kassandra era cunoscuta ca “Flegra” sau “locul focului”, numele referindu-se probabil la luptele care au avut loc in aceasta zona. Plajele sale albe, alternate cu promontorii stancoase acoperite cu pini, au fost primele atractii ale turistilor greci si straini. In Kasandra se afla numeroase hoteluri, restaurante si taverne traditionale, discoteci, baruri si exista multiple posibilitati de practicare a sporturilor nautice. Daca preferati odihna si liniste, aveti, de asemenea posibilitatea sa va retrageti in zone retrase, deosebit de pitoresti.

Bratul Sithonia – bratul din mijloc al peninsulei, este denumit si “parcul natural din Halkidiki” datorita peisajului si vegetatiei deosebit de atractive de aici. Sithonia este o adevarata simfonie in tonuri de albastru si verde. Sunt greu de descris in cuvinte toate nuantele pe care marea, cerul si vegetatia vi le ofera aici. Numele peninsulei provine din mitologia greaca, de la numele fiului zeului marilor Poseidon. De-a lungul coastelor se intind incantatoare asezari pescaresti cu porturi mici, plaje de toate marimile inconjurate de paduri de pini.

Muntele Athos – al 3-lea si cel mai estic brat al Peninsulei Halkidiki se spune ca este si cel mai frumos. Agio Oros sau Muntele Sfant este o zona muntoasa, acoperita de paduri ce pornesc din mare pana la 2030 m altitudine. Este un loc dedicat vietii monahale (o republica monastica autonoma), locul unde femeile nu au voie sa paseasca inca din secolul X. In prezent adaposteste 20 de manastiri cu o arhitectura remarcabila, situate in locuri spectaculoase. Barbatii care doresc sa viziteze Muntele Athos trebuie sa obtina o viza speciala, daca nu, se pot multumi cu o croaziera in jurul peninsulei, avand ca punct de plecare portul Ouranopolis. Turistii pot sa-si petreaca vacanta intr-unul dintre hotelurile de aici sau pot face croaziera in jurul peninsulei. Se spune ca daca va aflati in aceasta localitate, sunteti atat de aproape de paradis incat il puteti atinge.

Halkidiki – Bratul SITHONIA – SARTI

“Te poti indragosti la prima vedere de un loc, la fel cum te poti indragosti de o persoana” ….iar anul acesta iti propunem  o noua destinatie de care te vei indragosti iremediabil! - SARTIun mic sat de pescari situat pe bratul Sithonia din peninsula Halkidiki, la numai 140 de km. de Salonic.

Daca ai arunca o privire pe harta Greciei, ti s-ar parea probabil ca peninsula Halkidiki (situata la sud est de Salonic) seamana cu tridentul zeului Poseidon, cu care acesta strapunge Marea Egee. Cele 3 brate sunt: Cassandra, Sithonia si Muntele Athos. Daca bratul Cassandra este ideal pentru iubitorii de petreceri fara sfarsit si viata de noapte agitata, Sithonia reprezinta exact opusul, cu catunele sale pescaresti, micile  porturi, plajele pustii, relieful neregulat si simfonia incredibila de culori rezultata din combinatia diverselor tipuri de vegetatie, a cerului si a marii.

Iti spuneam draga calatorule ca te vei indragosti iremediabil de SARTI, micutul sat de pescari transformat ca printr-o vraja intr-o statiune turistica ce iti ofera liniste, intimitate, relaxare, mare transparenta in nuante de safir si smarald si  plaje retrase de o frumusete aproape ireala. Intr-un singur cuvant vei avea parte de o “evadare” …. intr-un taram rupt parca de lumea reala, ce te indeamna sa iti creezi propria ta lume. Totusi, sa nu crezi ca in SARTI nu vei beneficia de servicii la cele mai inalte standarde, incepand de la cazare si terminand cu numeroasele restaurante, taverne, cafenele si magazine.

Halkidiki- SARTI

“Te poti indragosti la prima vedere de un loc, la fel cum te poti indragosti de o persoana” ….iar anul acesta iti propunem  o noua destinatie de care te vei indragosti iremediabil! – SARTI –  un mic sat de pescari situat pe bratul Sithonia din peninsula Halkidiki, la numai 140 de km. de Salonic

Daca ai arunca o privire pe harta Greciei, ti s-ar parea probabil ca peninsula Halkidiki (situata la sud est de Salonic) seamana cu tridentul zeului Poseidon, cu care acesta strapunge Marea Egee. Cele 3 brate sunt: Cassandra, Sithonia si Muntele Athos. Daca bratul Cassandra este ideal pentru iubitorii de petreceri fara sfarsit si viata de noapte agitata, Sithonia reprezinta exact opusul, cu catunele sale pescaresti, micile  porturi, plajele pustii, relieful neregulat si simfonia incredibila de culori rezultata din combinatia diverselor tipuri de vegetatie, a cerului si a marii.

Iti spuneam draga calatorule ca te vei indragosti iremediabil de SARTI, micutul sat de pescari transformat ca printr-o vraja intr-o statiune turistica ce iti ofera liniste, intimitate, relaxare, mare transparenta in nuante de safir si smarald si  plaje retrase de o frumusete aproape ireala. Intr-un singur cuvant vei avea parte de o “evadare” …. intr-un taram rupt parca de lumea reala, ce te indeamna sa iti creezi propria ta lume.Totusi, sa nu crezi ca in SARTI nu vei beneficia de servicii la cele mai inalte standarde, incepand de la cazare si terminand cu numeroasele restaurante, taverne, cafenele si magazine.

În vara anului 2009 m-am deplasat cu autoturismul pe ruta Bucureşti – Giurgiu – Ruse – Şumen – Varna – Nisipurile de Aur. Drumul Ruse – Şumen este bun, apoi se intră pe autostradă (fără plată). Intraţi În Varna mergeţi până în centru (Catedrala ortodoxă), unde viraţi la stânga şi continuaţi drumul spre Nisipurile de Aur (circa 25 km), Albena (aproximativ 40 km) sau Balcic (cam 50 – 55 km).

Dacă plecaţi spre Nisipurile de Aur pe autostrada A2, litoralul românesc şi intraţi în Bulgaria prin Vama Veche puteţi avea probleme cu achiziţionarea taxei de drum/vignetei, care nu se găseşte întotdeauna în vama bulgărească (se procură de la benzinăriile din zonă). Imediat după intrarea în Bulgaria şoseaua este “plombată” rău de tot. Drumul este însă neaglomerat, majoritatea şoferilor fiind mai mult români care se îndreaptă spre/se întorc dinspre litoralul bulgăresc. Bulgarii circulă în general corect, fără viteză mare. Atenţie la radare (cutii aşezate pe maşinile poliţiei).

Statiunea Golden Sands este frumoasă, cu multe hoteluri, în marea lor majoritate renovate, ori aflate în construcţie.Bulgarii îşi renovează anual hotelurile (le zugrăvesc cel putin fatadele, ca “să placă la ochi” şi le iese) şi în plus oferă servicii de calitate. Deşi este destul de aglomerată, statiunea e foarte curată. Plaja nu este foarte lată (sunt porţiuni unde nu are mai mult de 10 m), iar intrarea în mare se face destul de abrupt (la maximum 15 m de mal apa ajunge deja la gât). Apa este foarte curată (nu sunt alge nici în mare, nici pe plajă). Staţiunea se distinge prin nisipul său foarte fin, mai altfel decât cel aflat în alte staţiuni ale litoralului bulgăeresc.

Între punctele de atractie se numără drumul de promenadă – aşa zisa faleză -, pe care te poţi plimba pe jos ori cu trenuleţul de la Hotel Admiral până la Berlin Golden Beach (în nordul staţiunii). Sunt multe restaurante situate chiar pe plajă, având muzică diversă (latino, grecească, retro – Elvis Presley etc.) şi diverse programe artistice (inclusiv salsa şi dansuri la bară), turiştii având posibilitatea de a alege programul preferat. De asemenea, există multe magazine micuţe care oferă diverse produse, articole din piele (în spatele Hotelului Admiral) etc.

La restaurantul situat în spatele Hotelului Admiral se poate manca bine, putându-se asista la un spectacol oferit de fachiri.

În zona hotelurilor Allegra, Sunrise şi Excelsior Mimosa există cel mai ieftin supermarket, o mare varietate de buticuri cu produse diversificate, precum şi studiouri foto ambulante (se pot face poze în costume de epocă). Tot aici se afla si.

Golden Sands este o staţiune unde există viaţă de noapte şi un Casino (vizavi de restaurantul copie în miniatură a turnului Eifel), care oferă un spectacol afară în fiecare seară de la orele 21,00.

Mâncarea este foarte bunăşi destul de diversificată. Bucătăria este tipic bulgărească fiind însă şi multe sortimente de bucătărie internaţională.
Evitaţi, în general, supele (mai ales cele de ciuperci şi pui).

Preţurile sunt destul de piperate (poate şi din cauză că sunt foarte mulţi străini), însă nu mai mari decât pe litoralul românesc, însă servirea este ireproşabilă şi merită, pentru că te simti bine.