Site in constructie

INSULA ZAKYNTHOS, GRECIA

Prezentare generala


Despre Zakynthos se spune ca a fost insula preferata de Artemis si Apollo pentru peisajele sale idilice, pentru minunatele plaje nisipoase, apele adanci, clare si albastre, pesterile de la malul marii, apusurile magice si climatul bland. Si tu vei indragi Zakynthos pentru aceleasi motive, dar si pentru cantecele calme, mediul ospitalier, atmosfera relaxata si cultura de aici.

Insula Zakynthos, supranumita “Fiore de levante” sau “paradisul plutitor”, reprezinta un loc de vacanta binecuvantat de soare, mare si Dumnezeu!

Cu o pozitie geografica strategica (intre Marea Mediterana si Europa Continentala), Zakynthos este cea mai sudica dintre insulele Ionice, situate in vestul Peloponezului (Corfu, Ithaca, Kefalonia, Kythira, Lefcada, Zakynthos), fiind a treia ca marime. Situata la 300 km vest de Atena, insula ofera turistului posibilitatea de a vizita cu usurinta si alte insule din marea Ionica.

Zakynthos este si o insula a contradictiilor – munti cu paduri de pin, campii fertile, numeroase plaje, foarte diferite si greu de numarat, coaste impozante care au dus la formarea pesterilor, cum ar fi de exemplu minunata Pestera Albastra din nord-vestul insulei.

Zakynthos este vestita pentru plajele sale largi si nisipoase (Vassilokos, Laganas, Tsilivi si Alykes) si pentru broastele testoase Caretta – Caretta, specie protejata de lege. Vegetatia insulei este bogata si verde mai ales in zonele mai inalte de deal ale insulei, cu plantatii de maslini, citrice si paduri de pini.

Plajele sunt rasfirate pe coasta de nord, sud si est, dar cele mai frumoase si mai intinse se afla in sud, unde s-a dezvoltat un puternic centru turistic, care atrage anual numerosi vizitatori englezi, germani, dar si din restul tarilor din europene. Exista multe hoteluri moderne, care ofera servicii de cea mai buna calitate, precum si numeroase posibilitati de divertisment pentru turisti (din mai pana in octombrie, intrucat clima blinda si soarele puternic face din Zakynthos o destinatie cu sezon de vara prelungit).

In partea de nord a insulei se poate vizita satul de munte Anafonitria (unde se afla o serie de manastiri), Pestera Abastra, golfurile, plaja Navaggio – cu epava unui vapor (care reprezinta o imagine reprezentativa a insulei si unul dintre punctele turistice cele mai vizitate).

Climatul este bland, mediteraneean, cu ploi bogate, dar si cu soare in timpul iernii, vegetatia este bogata, mereu verde, ceea ce justifica denumirea de “Fior di Levante”, iar maslinele, citricele si strugurii sunt la mare cautare.

Puteti alege sa faceti plaja si baie in apele cristaline ale marii, scufundari sau o croaziera in jurul insulei, expeditii montane ori doar relaxare in atmosfera deosebita, exotica si linstita din Zakynthos.

Date istorice

Primele semne de viaţă datează din neolitic, urmele fiind găsite in golful Laganas. După Homer, colonizarea a avut loc prin anii 1600 – 1500 î.e.n. de coloniştii din Psofida (Arcadia). În anii următori insula a fost cucerită de Arkisios, regele Kefaloniei. Mai târziu a ajuns în posesia lui Ulisse, fiul lui Laertes, regele Itacăi. În timpul războaielor persane Zakynthos a fost când neutră, când aliata lacedemonienilor, iar mai târziu a făcut parte din Liga Ateniană. În timpul campaniei lui Filip în Grecia Zakynthos a căzut în mâinile macedonienilor, iar mai târziu ale romanilor, care în anul 146 î.e.n. au încorporat-o în districtul roman Ahaia, împreună cu Epirul, Peloponezul şi insulele din Marea Egee, cu excepţia Cretei. Odată cu declinul Imperiului Roman şi ascensiunea Imperiului Bizantin, Zakynthos a fost iniţial încadrată în provincia Iliria, iar mai târziu a devenit o parte a Longobardiei, cu Ravenna (Italia) drept capitală.
În timpul celei de a IV-a Cruciade Zakynthos a fost cucerită de veneţieni şi încorporată, împreună cu Cefalonia în principatul Ahaia. Veneţienii au fost urmaţi de francezi. De la sfârşitul sec. al XII-lea şi până în 1357 Zakynthos a fost în stăpânirea familiei Orsini iar apoi, în urma unui mariaj, în stăpânirea familiei Tocchi. În sec. Al XV-lea Kapoudan Paşa a cucerit Insulele Ionice, dar în 1485 veneţienii le-au recuperat pe cale diplomatică în schimbul plăţii unui tribut anual de 500 ducaţi către Sultan. În timpul Războiului Cretan (1645-1669) insulele ionice au jucat rolul de bastion în lupta împotriva turcilor. În final, veneţienii au cedat turcilor Creta în schimbul anulării tributului în Zakynthos. Ca urmare, un val de emigranţi din Creta s-au refugiat în Zakynthos. Un alt val de refugiaţi a venit în 1770 dupã înăbuşirea mişcării naþionalist-liberale instigatã de împărăteasa Ecaterina a II-a a Rusiei. Ecourile Revoluţiei Franceze din 1789 au ajuns şi în Zakynthos, iar în 1797 steagul revoluţionarilor francezi a fluturat pe bastioanele din Zakynthos. Alianţa dintre Imperiul Ţarist şi Poarta Otomană a dat însă lovitura de graţie francezilor liberali. În martie 1800, la iniţiativa Rusiei şi Turciei, s-a format Statul Ionian (Heptanezian). Independenţa era formală, ruşii având ultimul cuvânt în privinţa guvernării, iar statul plătea turcilor un tribut anual. În 1807 imperialii francezi au preluat Zakynthos până în septembrie 1809, când au fost urmaţi de englezi. Stăpânirea britanică a adus construirea de apeducte, drumuri, organizarea şcolii şi a serviciilor de sănătate. S-au reparat portul, bisericile, şi numeroase clădiri publice. În 1814 s-a hotărât formarea \”Statelor Unite ale Insulelor Ionice\”, administrate de Reprezentantul Rezident pentru Zakynthos.
Ideea unei Grecii libere şi unite a aparut odata cu înfiinţarea Eteriei. În 1818 aceasta s-a mutat în Zakynthos. Membrii săi au fãcut un jurământ de credinţă faţă de patrie la biserica Sf. Gheorghe din Psiloma. La mijlocul sec. Al XIX-lea au început presiunile pentru retragerea englezilor. În schimbul întronării în Grecia a prinţului danez George I, susţinut de englezi, aceştia acceptă cedarea insulelor ionice cãtre statul grec. Steagul grecesc a fost ridicat în Zakynthos la 21 mai 1864, iar în continuare istoria insulelor ionice s-a confundat cu istoria Greciei.

Date de interes despre Zakynthos

Zakynthos este o insula cu un trecut bogat, este insula muzicii, poeziei si ospitalitatii. Taramul natal al lui Dionysios Solomos, poetul national grec, a lui Hugo Foscolo si Xenopoulos, ea a avut si pastreaza si astazi un grad ridicat de activitate culturala. Influentele venetiene si traditiile grecesti confera insulei specificitate. In plus, datorita variatelor forme de arta care au fost cultivate si dezvoltate aici, Zakynthos este denumita si “Florenta de est”. In fiecare an Concerte si alte manifestari culturale sunt organizate pe Insula.
O rascruce pentru diferite popoare si culturi de-a lungul secolelor, Zakynthos se remarca si prin grija acordata naturii. Intinse zone din insula au ramas neschimbate pentru a putea proteja si prezerva fauna marina, din care face parte binecunoscuta testoasa Caretta. In golful Laganas, guvernul grec a creat Parcul National Marin pentru a proteja speciile rare de testoase.

Testoasa Careta-Careta: Parcul National Zante se intinde in sudul insulei, de-a lungul golfului Laganas. In perioada iulie – august, femelele ies noaptea din mare, sapa un cuib de 50 cm adancime in nisipul plajei si isi ingroapa ouale. Aceste plajele unde vin testoasele sunt semnalizate si protejate de lege.
Asezarile si facilitatile din turism se impaca armonios cu natura. Fiecare turist se poate astfel bucura de comfortul modern si de serviciile oferite intr-un mediu natural si civilizat.

Despre locuitorii insulei si religie: Cunoscuti ca foarte credinciosi in Dumnezeu, locuitorii de aici au construit un numar impresionant de biserici, in locuri diferite, oriunde li s-a aratat cate un semn divin. Insula a devenit astfel loc de pelerinaj pentru lumea crestina la anumite sarbatori. Cele mai importante biserici si manastiri pe care va propunem sa le vizitati sunt : Catedrala Aghios Dionysos – cea mai mare si frumoasa din insula, singura care a scapat intacta dupa cutremurul din 1953 cu o canpanila ce aminteste de Bazilica San Marco din Venetia, in care se gaseste sicriul cu Sf. Dionysos, patronul orasului; Aghios Keriotissas construita pe locul unde a fost gasita icoana facatoare de minuni; se spune ca orice tentativa de a muta icoana a fost zadarnica; Aghios Mavra – a doua biserica ca importanta in insula; Aghios Dimitrios -cu o placa in dialect dorian, provenind de la Templul Artemisei; Aghios Ioannis Thelogou – contruita pe ruinele Templului Artemisei; Panagia tis Eleftherotrias – manastire de femei, construita in 1961; Aghios Nikolas – cu interiorul in rosu si verde si cu un frumos iconostas; Panagiatis Anafonistrias – dupa un naufragiu, locuitorii au gasit o icoana a fecioarei cu pruncul in brate – pentru aceasta, ei au construit o capela si o manastire; Aghios Penteleimonas – are un put de apa in interior, sub altar, credinciosii o folosesc pentru vindecare; Aghios Nikolaos Megalowati – Icoana Sfantului Nicolae de pe sol, de langa iconostas a fost gasita exact in acelasi loc, oamenii doar i-au adaugat rama de argint care o inconjoara; Aghia Marina – dedicata Sf. Marina.

Insula a fost descoperita de Zakynthos, fiul lui Dardanos – regele Troiei, a fost stapanita de Ulysse, regele Itakai, ocupata apoi pe rand de macedonieni, romani, britanici, venetieni, francezi, italienii din Napoli, turci care au stapinit-o si au influentat-o in dezvoltarea sa, lasindu-si amprenta asupra culturii, arhitecturii si a stilului de viata. A urmat apoi valul modern de cotropiri : francezi (1797), rusi si turci (1799-1807), imperiul francez (1807-1814), britanicii(1814-1864). La 21 mai 1864, insulele grecesti din Marea Ionica s-au unit sub steagul Greciei; imnul national -Oda Libertatii -fiind scris de poetul national al Greciei, originar din Zakynthos, Dionisou Solomi.
PLAJELE: Plajele sunt pe toate gusturile: agolomerate sau ascunse si intime, cu nisip auriu sau pietricele albe marunte, unele late, altele mai inguste, frumoase si unele nu foarte aglomerate; de cele mai multe ori sunt inconjurate de munti, coaste stancoase, insulite rasfirate in apele turcoaz, golfuri pitoresti, paduri bogate, grote ascunse si stanci austere peste care se ridica in aer un miros placut si puternic de la crinii de mare ce cresc pe linga plaje.

HOTELURILE: Exista posibilitati de cazare de toate categoriile: vile cu studiouri si apartamente pentru o vacanta economica, sau hoteluri de 3* la tarife avantajoase sau cluburi luxoase de vacanta de 4*-5* in regim All Inclusive.

STATIUNILE
din Zakynthos:
Aflate in apropierea capitalei (la maxim 20 km distanta) ele ofera o vacanta placuta in ritmul ales de dumneavoastra: plaja si baie, shopping, mari magazine si buticuri cu suveniruri, sporturi maritime, viata de noapte, excursii pentru descoperirea frumusetii salbatice a insulei, reculegere in biserici sau pur si simplu odihna pe malul marii.

PRINCIPALELE ORASE SI STATIUNI
1. ZAKYNTHOS - Capitala insulei are acelasi nume, are circa 10.000 locuitori, este situata pe coasta de est, intr-un golf si este centrul comercial si port al insulei, un oras in care nu trebuie sa ratezi: Principala strada, Marina, centrul comercial, strada Alexandrou Roma, piata centrala Ayios Markos, piata Dionysios Solomos, piata Rougos, manastirea Ayios Dionysios, muzee interesante, case vechi cu gradini scaldate in iasomie, cafenele si restaurante cu muzica traditionala. Castelul Kastro ofera o panorama inedita asupra orasului si a marii Ionice. Dealul Strani a fost sursa de inspiratie pentru versurile imnului national grec. Majoritarea cladirilor din centrul vechi al orasului au fost distruse in timpul cutremurului puternic din 1953 din insulele Ioniene, in urma caruia au ramas in picioare foarte putine cladiri. Noile constructii ridicate au pastrat arhitectura traditionala a insulelor Ioniene si creeaza o atmosfera pitoreasca si eleganta. Orasul Zakynthos are note de nostalgie si romantism si o panorama deosebita asupra golfului in care se afla.
2. KALAMAKI - este una din cele mai frumoase si pitoresti statiuni din Zakynthos, atragand anual mii de turisti datorita cu atmosferei relaxate. Statiunea este ideal situata intr-un golf in sud-estul insulei Zakynthos si se intinde de-a lungul unei plaje aurii care este declarata parc national datorita frumusetii sale si a speciilor de testoase caretta – caretta care se gasesc aici. Kalamaki se afla la 3 km de aeroport, 6 km sud de capitala insulei Zakynthos si la 5 km de Laganas ( distante parcurse usor cu autobuzele de linie sau taxiurile care au tarife foarte accesibile ). Plaja este intinsa si curata, intrerupta din loc in loc de stanci inalte cu dealuri de nisip in varf (ammolofoi, asa cum le numesc localnicii). Intreaga zona are o nota exotica datorita vegetatiei.
3. LAGANAS - este cea mai importanta statiune situata la 8 km de capitala Zakynthos si se mandreste cu una dintre cele mai frumoase si mari plaje din Grecia situata intr-un golf de 9 km. Este cea mai mare statiune turistica a insulei cu foarte multe restaurante grecesti si internationale, baruri, complexe hoteliere, viata intensa de noapte cu cluburi de toate felurile, sporturi nautice, animatie. In golful din dreptul statiunii Laganas se afla insulele: Marathonisi, Ayios Sostis si Pelouzo.
4. TSILIVI - reprezinta un loc ideal de vacanta, la 5 km de capitala Zakynthos, cu o plaja lunga de nisip si ape limpezi, viata de noapte bogata si numeroase magazine de toate felurile.
5. PLANOS - este o localitate situata la 6 km de capitala, aproape de plaja de nisip (500m), este un sat pitoresc, devenit turistic, ce incanta turistii prin atmosfera sa relaxanta si traditionala.
6. ALYKES - situata la 15 km de capitala, statiunea este renumita pentru sporturile nautice ce se pot practica aici.

EXCURSIILE ORGANIZATE LA FATA LOCULUI IN ZAKYNTHOS :
TURUL INSULEI - O zi de experienta pentru toate gusturile : vizitarea unor biserici de pelerinaj, peisaje fascinante, panorama de la Kampi si legendara imagine de la plaja Navagio cu ambarcatiunea esuata, se degusta produse locale in pitorescul sat Volimes, optional se viziteaza Pestera Albastra, toate aceastea iti vor ramane ca o experienta a unei zile unice intr-o insula deosebita.
CROAZIERA – In cautarea testoaselor Caretta Caretta
Un circuit cu vaporul in apele transparente si ireal de albastre ale Mediteranei, la Marathonissi – insula testoaselor si la misticele Grote Keri.

SEARA GRECEASCA
O seara de petrecere in traditional grecesc, pentru a cunoaste obiceiurile locale, specialitatile gastronomice din Zakynthos si bauturile traditionale. Veti invata alaturi de artisti consacrati si localnici sa dansati in ritmuri zantiote.
CROAZIERA IN JURUL INSULEI
O ocazie minunata de a va bucura de soare in mijlocul Mediteranei, leganat pe un vapor cu toate facilitatile turistice si de a admira frumusetea insulei.
EXCURSIE IN KEFALONIA
Descoperim frumusetile insulei vecine Kefalonia , mai putin turistica si comerciala insa mult mai frumoasa si mai naturala.
EXCURSIE IN ATENA SI PELOPONEZ (doua zile, cu o noapte cazare in Atena)
Va propunem o excursie deosebita cu vizite la Atena, Micene, Epidaur, Napflio (sunt incluse cheltuielile de transport autocar, taxe feribot, o cazare cu mic dejun la hotel 3* in Atena, ghid specializat, excursie Peloponez).